Revival van het orgel

Stichting Art UnOrganized wil een boost geven aan de revival van het orgel en verstevigen in de Nederlandse muziekcultuur.

 

De muziek staat voorop bij Art UnOrganized en in het bijzonder orgelmuziek. Art UnOrganized zorgt ervoor dat het orgelrepetoire van de klassieke muziek en moderne klassiekers uitgevoerd kunnen blijven worden.

En we worden helemaal blij als moderne componisten voor het orgel blijven componeren!

 Onze concerten worden mede mogelijk gemaakt door: gemeente Breda, Stichting Grote Kerk Breda en Protestantse Gemeente Breda, Studio Knal

Jong Talent 2024

Op woensdag 5 juni a.s. start de nieuwe serie Jong Talent-concerten op het Hillen-orgel van de Grote Kerk Breda. Vier jonge orgelstudenten van verschillende Nederlandse conservatoria spelen elk een klassiek orgelconcert en doen daarbij podiumervaring op voor hun Bachelor- of Master-examen.

De lunchpauzeconcerten zijn elke woensdag in de maand juni te bezoeken, van 12.45-13.15u, vanaf 7 juni .Toegang uw vrije gift.  Van harte welkom !
  

 

 

Vrienden worden?

Onze concerten worden met veel enthousiasme bezocht door een steeds groter wordend publiek. Ook krijgen we de vraag of mensen ons kunnen ondersteunen middels een financiele gift. We vinden dit ontzettend leuk om te horen en motiveert ons om nog meer om door te gaan!. We hebben plannen voor een nieuwe serie concerten: de VRIENDEN concerten. Wilt u VRIENDEN worden van AUO?

En wilt u een financiele bijdrage geven aan onze VRIENDEN concerten ? U kunt uw bijdrage overmaken op NL81INGB 0007817441.

Heel hartelijk dank en tot ziens bij onze concerten!

We houden u via onze facebookpagina en nieuwsbrief op de hoogte van ons programma>>>

Blijf op de hoogte van de activititeiten van AUO

schrijf u in op onze nieuwsbrief:

 
 
 

09-07  |  Adriaan Hoek (NL)


16-07  |  Anne-Gaëlle Chanon (F)

 

23-07  |  Silvio Celeghin (I)

 

30-07  |  Taras Baginets (UA)

 

06-08  |  Francesca Ajossa (I/NL)

 

13-08  |  Aart Bergwerff (NL)

 

 

Bach op Zondag 2023

Bach: Anfang und Ende aller Musik

In de serie Bach op Zondag staan de orgelwerken van Johann Sebastian Bach centraal. Het oeuvre van deze grootste componist voor het orgel is ieder jaar opnieuw een bron van inspiratie. De composities van Bach worden in perspectief geplaatst met werken van voorgangers, tijdgenoten en navolgers.

Het thema van Bach op Zondag 2023 is  BACH: Anfang und Ende aller Musik !

Deze uitspraak is afkomstig van een andere grote componist voor het orgel, namelijk Max Reger, geboren in 1873, dit jaar 150 jaar geleden. Reger bewerkte veel werken van Bach in zijn eigen, laat 19e eeuwse stijl. Toch blijven de composities onmiskenbaar herkenbaar van Bach !
In Bach op Zondag 2023 worden originele composities van Bach gecombineerd met bewerkingen van Bachs werken van de hand van Max Reger: begin en einde van alle muziek !
Het openingsconcert van de serie Bach op Zondag 2023 wordt gegeven door één van grootste jonge orgeltalenten in Nederland, Adriaan Hoek, stadsorganist van Rotterdam.
 

Het slotconcert op 13 augustus wordt gegeven door Aart Bergwerff, Organist van de Grote Kerk Breda. Dit slotconcert wordt opnieuw een Bach op Zondag-special met een bijzondere programmering, zoals u dat van Aart Bergwerff gewend bent. 

 

Lichtvoetig Bach-college

De concerten in Bach op Zondag worden ingeleid met een mini Bach-college door Wim Thijs, Bach-fanaat en zelfverklaard flapuit. Voor Bach op Zondag is hij de warme gastheer, die iedereen moeiteloos meeneemt in de wonderbaarlijke wereld van Bach. 

 

 

Bach op Zondag

Orgelconcert met lichtvoetig Bach-college

9, 16, 23 en 30  juli 2023

6 en 13  augustus 2023

Grote Kerk Breda

Aanvang 12.00 uur

 

Vrije gift na afloop

 

Reserveren is niet verplicht maar mag wel via:

info@artunorganized.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Golden Years CD

50 Golden Years 1969 - 2019

In 2019 bestaat het orgel van de Grote Kerk in Breda vijftig jaar. Dat wil zeggen: in zijn huidige concept, want een aantal delen van het orgel is (veel) ouder. Tot voor kort luisterde het instrument naar de naam van de firma die in bouwkundig opzicht grootaandeelhouder is: Flentrop-orgel. 

Het orgel in de Grote Kerk is onlosmakelijk verbonden met de persoon van Jaap Hillen. Hij was organist van de Grote Kerk van 1949 tot aan zijn overlijden in 2008. De totstandkoming van het huidige orgel is voor een groot deel zijn verdienste geweest. Hij was het die als organist en adviseur met zijn niet aflatend enthousiasme, heldere visie, doorzettingsvermogen en eigenzinnigheid zijn stempel heeft gedrukt op de totstandkoming van dit orgel. Zonder zijn krachtdadige inbreng zou het instrument niet geworden zijn tot wat het nu is, een uniek instrument uit de periode van de wederopbouw, met gebruikmaking van materiaal uit de 16e tot en met de 20e eeuw.

Een en ander deed stichting Art UnOrganized het idee lanceren om het Flentrop-orgel in de Grote Kerk te vernoemen naar Jaap Hillen. Dit idee is enthousiast omarmd door alle betrokkenen, onder wie de weduwe en familie van Jaap Hillen, de Stichting Grote Kerk Breda en de Protestantse Gemeente Breda. Om een lang verhaal kort te maken: vanaf nu gaat het orgel van de Grote Kerk door het leven als het Hillen-orgel.

Deze cd is een eerbetoon aan zowel Jaap Hillen als het naar hem vernoemde orgel, een toonbeeld van levend klinkend erfgoed.

De cd is te koop tijdens het festival OrgelStorm voor een mooie festivalprijs van 10 euro.

Na het festival is de cd voor 15 euro te koop bij www.organroxx.com of aan de balie bij de Grote Kerk Breda.

 

 

 

Over AUO

Klassieke orgelconcerten en nieuwe cross-overs

AUO programmeert en organiseert orgelconcerten en orgelfestivals waarin de verbinding wordt gezocht met andere muziekstromingen zoals Jazz en muziek uit andere culturen. Het orgel is in wezen een ‘modern’ muziekinstrument; een synthesizer avant-la-lettre. AUO verrast door de traditionele en vernieuwende kanten van het orgel zichtbaar en hoorbaar te maken.

 

Hillen-orgel Grote Kerk Breda

AUO is opgericht in Breda en heeft haar thuisbasis verbonden aan het Hillen-orgel in de Grote Kerk Breda. Van hieruit werkt zij aan de organisatie van nationale en internationale orgelconcerten. De programmering in het eerste jaar van de stichting is gericht op de Grote Kerk Breda.

 

Zoveel orgels

Orgelparadijs Nederland kent een uniek orgellandschap. In Nederland wordt het orgel vooral geassocieerd met de kerkdienst. AUO wil het orgel toekomst geven als concertinstrument in de 21e eeuw. Een nieuw elan, een nieuwe beleving, 

waarin de rijke traditie van klassieke orgelconcerten wordt gecombineerd met nieuwe cross-overs.

Bestuur

Stichting  Art  UnOrganized

 

Olda Bode-Nuis

Wim Thijs

Peter van der Stoel

 

Artistieke leiding

Aart Bergwerff

Zakelijke leiding

Aart Bergwerff (a.i.)

Tango cd

Mi Corazón - tangos para órganos

Astor Piazzolla, Igor Stravinsky, Klaas de Vries, Jan Raas, Jeroen van Veen, Fredrik Sixten. Tango op het orgel een nieuwe cd van Aart Bergwerff met nieuwe composities en arrangementen.

In het voorjaar van 2017 heeft Aart Bergwerff op uitnodiging van het Orgelpark Amsterdam de cd Mi Corazón: tangos para órganos opgenomen. Een heel bijzonder project waar hij met veel liefde aan gewerkt heeft. Twaalf tango's van zes componisten op één cd. Het is een bijzonder gegeven dat de tango als muzikale vorm zo laat met het orgel in aanraking is gekomen. Organist Aart Bergwerff raakte daardoor geïnspireerd: hij bewerkte verschillende tangocomposities voor het orgel.

Op Mi Corazón zijn nieuwe tangocomposities en nieuwe arrangementen opgenomen. Voor deze cd componeerde Jeroen van Veen speciaal zijn Minimal Prelude nr. 60/Tango for Organ, componist Klaas de Vries bewerkte zijn vier tango’s voor zangstem en orgel, gezongen door mezzosopraan Gerrie de Vries. Van organist Jan Raas werd de Tango voor Mineke opgenomen en van Astor Piazzolla en Igor Stravinsky bewerkte ik tango’s voor het orgel. Tijdens het tangoconcert op 29 oktober in het Orgelpark Amsterdam wordt live gedanst door het professionele tangopaar Carlos en Mirella.

Agenda

 

12 mei 2019

 

Tangoconcert met Tangopaar Carlos y Mirella

 Sint Pieterskerk Turnhout  (B)

16.00 uur

 

 

 

 

 

JONG TALENT
ANAIS PAYERNE
05 June 2024 12:45
Grote Kerk Breda
Kaarten kopenMeer info
JONG TALENT
CORNELIS den OUDEN
12 June 2024 12:45u
Grote Kerk Breda
Kaarten kopenMeer info
JONG TALENT
WIBREN JONKERS
19 June 2024 12:45u
Grote Kerk Breda
Kaarten kopenMeer info
JONG TALENT
ANNEMIEK ZELDENRUST
26 June 2024 12:45u
Grote Kerk Breda
Kaarten kopenMeer info